Regiment d’Infanteria de Línia Ultònia (1808-1809)

El Regiment d'Infanteria de Línia Ultònia va ser una de les tres unitats de l'exèrcit hispànic formada per emigrants irlandesos al servei de la Corona al llarg dels segles XVIII i XIX. La repressió de la corona britànica (sobretot per part del rei protestant Guillem d'Orange a partir de 1691) contra la majoria de la població irlandesa, partidària d'un rei catòlic, va afavorir una nombrosa emigració d'irlandesos que, gràcies a la seva religió catòlica, es van poder allistar en unitats al servei de la corona espanyola. D'aquests immigrants es formaren els regiments Irlanda, Hibèrnia i Ultònia. El regiment Ultònia (llatinització del nom de la regió de l'Ulster) es va formar l'any 1708, inicialment sota el nom de Mac-Aulif. Al llarg de la seva història el regiment participà a la Guerra de Successió, a la Guerra dels Set Anys, a la recuperació de Menorca i a la Guerra Gran, entre d'altres.

Un contingent del regiment Ultònia format per uns 300 efectius (dels quals ja només una petita proporció tenia ascendència irlandesa) va participar en la defensa dels setges de Girona durant la Guerra del Francès, particularment al setge de 1809, durant el qual es defensà la ciutat més enllà de qualsevol límit racional i a costa de moltes baixes militars i civils. La seva companyia de granaders va participar a la defensa de Roses en la mateixa contesa. Molt delmat després de la guerra, formà durant un temps el Batalló de Distingits d'Ultònia i finalment fou dissolt l'any 1818.

Des d'antic, aquesta unitat singular va deixar memòria permanent a la ciutat: ha donat nom a un carrer, un hotel i un cinema (desaparegut a principis del segle XXI). Amb aquesta unitat tan arrelada a la memòria gironina, l'Associació ha participat en la recreació de diverses batalles de la Guerra del Francès arreu de la Península i a França, preferentment en representació de l'Ultònia o d'algun altre dels regiments irlandesos de l'època.

La uniformitat del regiment Ultònia és la determinada a l'Estat Militar de 1808 i es basa en la combinació dels colors blau cel i ocre o de pell girada (buff) propi de les tres unitats irlandeses esmentades. L'Ultònia du casaca blau cel amb les gires de coll i mànigues de color buff i viu blanc, la pitrera blau cel amb viu buff i el botó de plata, i els pantalons i armilla blancs. Al bicorni, decorat amb la cocarda vermella espanyola, un plomall de llana vermella assenyala la seva condició d'unitat d'infanteria de línia. La nostra unitat compta amb una bandera senzilla o de batalló: una creu de Sant Andreu vermella sobre fons blanc, ornada als angles amb l'escussó del regiment, on es veu la lira daurada sobre fons blau indicativa de la seva procedència irlandesa.