Girona 1809 - Unitats - Regiment d’infanteria de Línia Ultònia (1808-1809)

Reviu els Setges de la Girona Napoleònica

El 2008 s'escaigué el 200 aniversari del primer setge francès a la ciutat de Girona. D'ençà d'aquell any, els membres de l'Associació han organitzat anualment, en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona i diverses entitats i empreses, la Festa Reviu els Setges de la Girona Napoleònica. L'any següent, el 2009, 200 aniversari del darrer i definitiu setge a la ciutat, el projecte de la Festa es va consolidar amb la creació del Regiment Ultònia. Les darreres edicions amb la presència d'uns 150 recreadors procedents de diversos països d'Europa.

La Festa Reviu els Setges de la Girona Napoleònica consisteix en un cap de setmana d'activitats que rememoren de diferents maneres els fets i la realitat històrica dels setges gironins:
- La jornada de dissabte inclou representacions teatrals, activitats infantils i una desfilada de les unitats assistents, i culmina a la tarda amb la recreació dels fets de l'anomenat “Gran Dia de Girona”, el 19 de setembre de 1809. En aquella ocasió tropes franceses van aconseguir entrar dins de la ciutat per la zona de la caserna d'Alemanys, molt castigada pel foc d'artilleria, i penetrar fins al sector de la Catedral, però van poder ser rebutjats per les tropes defensores.
- A la jornada del diumenge al matí es recrea una batalla a camp obert, en el Parc de les Ribes del Ter, on es pot veure maniobrar a les diferents unitats participants per comprendre com era una batalla a camp obert en el període napoleònic.
- Tots dos díes es pot visitar un campament d'època ubicat al Parc de les Ribes del Ter, i interactuar amb els recreadors tot aprenent com eren alguns costums de l'època i el seu per què.

La Festa dels Setges Napoleònics de Girona sempre es celebra el tercer cap de setmana de setembre. L'any 2019 celebrem la XII Festa dels Setges i serà els dies 13, 14 i 15 de setembre