Reials Guàrdies Catalanes (1710) / Regiment de Nostra Senyora del Roser (1714)

El Regiment de les Reials Guàrdies Catalanes van ser una de les unitats més prestigioses del bàndol austriacista de la Guerra de Successió a la corona d'Espanya (1701-1715). Unitat d'elit de l'Exèrcit Reial de Carles III, va constituir també la seva guàrdia de corps. El regiment fou alçat al novembre de 1705 i agrupà els partidaris més fanàtics de Carles d'Àustria. Després de 1713, els seu testimoni serà recollit pel Regiment d'Infanteria "Nostra Senyora del Roser" de l'Exèrcit de Catalunya.

Inicialment i sota la denominació oficial de "Reial Guàrdia Catalana" s'havien de formar un regiment d'Infanteria i un regiment de cavalleria. El Regiment d'Infanteria el formaren 11 companyies, 1 de granaders i 10 de fusellers, amb un total teòric d'un miler d'homes. Concebut inicialment com a guàrdia de corps de Carles III, les necessitats de la guerra determinaren la seva participació en nombroses accions de batalla. El seu successor, el regiment del Roser, prengué part en els darrers episodis de la guerra i assenyaladament al setge de Barcelona de 1714.

El regiment així recreat pot participar a tota mena de commemoracions i recreacions vinculades a gairebé qualsevol episodi de la Guerra de Successió.

Amb molt poques diferències, l'uniformitat dels dos regiments era la mateixa, i molt vistosa: casaca groga amb les gires vermelles, jupa i pantalons vermells. Al tricorni, la cocarda groga dels austriacistes. A banda de l'escut reial, la bandera del regiment duia la seva advocació o patronatge religiós: la Immaculada per a les Reials Guàrdies, i la Mare de Déu del Roser, òbviament, pel seu successor del mateix nom.